Nastavljeno suđenje u predmetu Čemerno

0
581
Čemerska planina
Čemerska planina

Na sudu BiH nastavljen je glavni pretres u slučaju “Čemerno”, za navodni zločin nad trideset stanovnika Čemerna u općini Ilijaš od 10 juna 1992. godine, a za koji je optuženo 12 pripadnika TO Ilijaš, Breza i Kakanj.

Prvi svjedok Tužilaštva bio je Milivoj Era, koji je do početka rata živio u Podgori, općina Breza i koji je tada bio predsjednik brezanskog SDS-a. On je ispričao da je iz Podgore prvo izbjegao u selo Očevje a odatle sa još 80 Srba u Ilijaš. Supruga je petog juna izbjegla za Čemerno. Desetog juna 1992. godine, kada se desio zločin bio je na liniji u Mrakovu kod Ilijaša, i u Čemerno je otišao tek dvanaestog. Kod kuće Damjanovića je našao ubijenu suprugu i punicu. Supruga je, po njegovim riječima bila zaklana, nekoliko puta nožem ubodena, te da joj je bila odsječena jedna dojka. Potvrdno je odgovorio na pitanje branilaca da nije bio na ekshumaciji koju je izvršio tim stručnjaka iz Beograda a na kojoj je, po tvrdnji branitelja, utvrđeno da je njegova supruga bila obučena i bez ozljeda koje je on naveo.

Tvrdi da je vidio dvadesetak tijela od kojih su mnoga bila izmasakrirana. O samim dešavanjima na Čemernu svjedočio je uglavnom prepričavajući ono što su mu drugi govorili, te je u jednom trenutku rekao da se svega i ne sjeća najbolje jer je „čuo hiljadu verzija“. Tvrdio je i da napadnuti Srbi nisu pružili nikakav otpor jer je napad bio iznenadan i munjevit, ali na pitanje odbrane kako onda ima ubijenih i na strani napadača, nije znao odgovor. Nije znao objasniti ni kako nije vidio četiri  haubice kod kuće Damjanovića kada je tu prošao idući od kuće svog punca. Na brojna pitanja branilaca optuženih Era je najčešće odgovarao sa „puno me pitate“. Njegovu tvrdnju da je masakrirane Srbe vidio dvanaestog juna a da su sahranjeni trinaestog ili četrnaestog, branioci su osporili tvrdeći da imaju dokaz da je RTRS objavio snimak sa sahrane koja je obavljena jedanaestog, što će reći da svjedok uopće nije bio na Čemernu, niti je vidio to što je opisao pri svjedočenju. Zbog toga odbrana razmatra mogućnost da protiv svjedoka Milivoja Ere podnese krivičnu prijavu zbog lažnog svjedočenja.

Drugi svjedok bio je Radoje Lazendić iz Brgula koji je u Čemernu bio nekoliko sati nakon događaja, i gdje je pronašao svog mrtvog sina. Osim njega naveo je imena više ubijenih lica koje poznaje te nekoliko nepoznatih. Ustvrdio je i da su neka tijela bila izmasakrirana. Potrvdio je i to da su nakon pronalaska, tijelo njegovog sina sahranili jedanaestog juna. Njegovo svjedočenje prekinuto je zbog nedostatka vremena i biće nastavljeno narednog četvrtka.

Izvor: radioilijas.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.

OSTAVITI ODGOVOR