U Zenici održano Drugo kantonalno debatno takmičenje

242

Jučer je u Zenici održano Drugo kantonalno debatno takmičenje povodom obilježavanja Dana nezavinosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Mreže vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona, nevladine organizcije Zora iz Zenice i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ovog kantona.

Srednjoškolci iz 14 škola s područja ZDK debatovali su u prostorijama Pravnog fakulteta u Zenici, a kao najbolji pokazali su se učenici Gimnazije „Edhem Mulabdić“ iz Maglaja koji su u finalu bolje debatovali od kolega iz visočke Franjevačke klasične gimnazije. Treće mjesto osvojili su učenici Medrese „Osman ef. Redžović iz Visokog“.

– Čast i zadovoljstvo mi je što već drugu godinu zaredom organizujemo Debatno kantonalno takmičenje i zahvaljujem svim školama koje su svojim prisustvovanjem doprinijeli razvoju ovoga takmičenja i učvrstili vezu između Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Mreže Vijeća učenika ZDK. Nadam se da će u budućnosti broj škola koje prisustvuju ovome takmičenju biti još veći te da ćemo zajedno voditi srednjoškolce ka razvijanju kulture dijaloga i procesu donošenja odluka, istakao je Zlatko Hadžić.

Najbolje ekipe i pojedinci su nagrađeni vrijednim nagradama koje su obezbijedili prof. Spahija Kozlić, Pravni fakultet u Zenici i Meldina Ugarak zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

– Kroz ovo takmičenje nastojali smo srednjoškolcima približiti probleme s kojim se susreću već nekoliko godina te kroz debatu doći do neke vrste riješenja problema koja ćemo realizovati kroz našu Mrežu, zaključio je Elmin Fehrić, PR Mreže.