Antifašisti Breze i Visokog u Mostaru

0

Antifašisti  Breze i Visokog organizovali su zajednički odlazak  u Mostar, na obilježavanje 72. godišnjice oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu. Pored antifašista iz Breze i Visokog, navedenoj manifestaciji prisutvovale su brojne delegacije antifašista iz BiH i susjednih država. Može se slobodno reći da je ove godine prisustvovao rekordan broj učesnika.

Manifestacija je započela svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Mostaru, gdje su dodjeljene “Februarska nagrade“ zaslužnim pojedincima koji su u proteklom periodu promovirali ideje antifašizma. U muzičkom dijelu programa nastupio je hor “Mostarske kiše”.

Nakon svečane akademije, prisutne delegacije položile su cvijeće na mezarju Šehitlucima, a zatim se  kolona uputila prema Trgu republike „Musla“ gdje su mnogobrojne delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje obješenim ilegalcima Mostara, Dragi Palavestri i Alici Rizikalo, te na biste narodnih heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Balorde.

Kao i prethodnih godina, i ove godine uz jake policijske snage, kolona autobusa se uputila prema Partiznskom groblju, na centralni dio manifestacije. U ime domaćina obratio se predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Sead Đulić: „Poruka koju danas šaljemo je da je antifašizam trajna civilizacijska tekovina kojom se, bez obzira na sve razlike među nama, moramo ponositi“.

Potom su prisutne delegacije antifašista, političkih partija i  boračkih organizacija položile cvijeće i odale počast poginulim borcima NOR-a 41-45.

Hvala na ocjeni! Sada recite kako se osjećate - .
Ocijenite post, Hvala!
  • Obećava
  • Odlično
  • Zabavno
  • Dosadan
  • Onako
  • Bez veze
Podjeli